Ładniejsze oblicze skweru przy ul. Dmowskiego

Dzięki finansowemu zaangażowaniu Rady Dzielnicy Wrzeszcz Górny oraz współpracy z Zarządem Dróg i Zieleni rozpoczęliśmy prace nad odnową skweru przy ul. Dmowskiego. W 2016 r. prace skupiły się na najmniejszym fragmencie po stronie wschodniej (wzdłuż nieruchomości Zator-Przytockiego 2, 2A i 2B), gdzie wykonano nowe nasadzenia niskiej roślinności. Ponadto na terenie całego skweru istniejąca zieleń została poddana korektom. Przycięto żywopłoty i...

Czytaj więcej
Azyl na ul. Słowackiego

Kolejna inwestycja sfinansowana przez Radę Dzielnicy na rzecz bezpieczeństwa ruchu jest już gotowa. Na ul. Słowackiego pojawił się azyl na przejściu dla pieszych na wysokości ul. Srebrniki. Przypominamy, że wcześniej sfinansowaliśmy także montaż poduszek na ul. Róży Ostrowskiej, a wkrótce oddana do użytku zostanie barierka dla pieszych przy ul. Podleśnej/Gotyckiej.

Czytaj więcej
Tablice Wrzeszcz Górny

Na wjazdach do Wrzeszcza Górnego pojawiły się już tablice z nazwą naszej dzielnicy. Mamy nadzieję, że dzięki temu zwiększy się świadomość w społeczeństwie na temat istnienia Wrzeszcza Górnego, a nie tylko Wrzeszcza. Podobne rozwiązania zastosowały już rady dzielnic Oliwy, Strzyży oraz Przymorza Małego. Tablice znajdują się: - w rejonie al. Grunwaldzkiej i Szymanowskiego: - przy zbiorniku retencyjnym Srebrzysko: - w...

Czytaj więcej
Poduszki na Róży Ostrowskiej

Gotowe są już poduszki-progi zwalniające na ul. Róży Ostrowskiej, w pobliżu Trasy Słowackiego. Inwestycja została sfinansowana z budżetu Rady Dzielnicy Wrzeszcz Górny. Zastosowane rozwiązanie jest efektem apeli mieszkańców pobliskich budynków, który zgłaszali nam problem z przekraczaniem prędkości przez kierowców w tym miejscu. Łącznie w br. na bezpieczeństwo pieszych i rowerzystów przeznaczyliśmy 8 tys. zł. Oprócz poduszek na ul. Róży Ostrowskiej,...

Czytaj więcej
Porządki na Wysepce

Dzięki interwencji Rady Dzielnicy Wrzeszcz Górny udało się uporządkować nieco teren tzw. Wysepki we Wrzeszczu. Ze środków własnych miasta wykonano na nasz wniosek: - nową nawierzchnię z płyt ażurowych (zobacz stan sprzed inwestycji), - usunięto chwasty, wystające z chodnika, - skoszono trawę. Niestety Zarząd Dróg i Zieleni odmówił lepszego zagospodarowania zieleńca ze względu na brak środków finansowych.

Czytaj więcej

Bądź na bieżąco